Het sollicitatiegesprek, een goede voorbereiding is het halve werk

Je hebt je uiterste best gedaan om een goed CV en een overtuigende motivatiebrief te maken óf je bent getipt voor een functie: er is een potentiële werkgever die graag met je wil kennismaken. Yes! Een goed sollicitatiegesprek voeren is dé kans om de baan te krijgen.

In een gesprek kun je niet alles sturen maar over een aantal zaken kun je van te voren nadenken en deze voorbereiden.

We delen graag de belangrijkste tips zodat je ervoor kunt zorgen dat je met vertrouwen het gesprek ingaat.

De voorbereiding

 • Wie krijg je tegenover je?
 • Besteed aandacht aan kleding, schoenen en make-up. Een gescheurde jeans en een t shirt bewaar je voor je vrije tijd en wees ervan bewust dat er op je schoenen wordt gelet. Zorg er dus voor dat ze netjes eruit zien en gepoetst zijn. Het is altijd beter om overdressed te zijn dan underdressed.
 • Wat wordt er van de kandidaat gevraagd voor deze functie? Bereid mogelijke vragen zo goed mogelijk voor, oefen de vragen die je kunt verwachten. Zo is de kans groot dat ze je vragen: ‘wie ben je of vertel eens iets over jezelf? Noem eens een aantal kwaliteiten of valkuilen? Wat voor een collega ben je? Of waarom zouden we jou moeten aannemen? Wat spreekt je aan in deze functie?
 • Het is belangrijk dat je de keuzes in je loopbaan kunt onderbouwen, waarom ben je van de ene naar de andere baan gegaan of waarom werk je al .. bij je huidige werkgever? In een sollicitatiegesprek wordt hier naar gevraagd.
 • Lees zoveel mogelijk over het bedrijf of de organisatie, zorg dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.

De ontvangst

 • Zorg dat je 10 tot 15 minuten van te voren aanwezig bent. Vanzelfsprekend is te laat komen uit den boze, te vroeg aanbellen kan ook irritatie opwekken.
 • Loop je gesprekspartner met uitgestrekte hand tegemoet en geef een stevige handdruk.

Het gesprek

 • Probeer zo duidelijk mogelijk te articuleren
 • Neem een positieve, zelfverzekerde en actieve houding aan. Zit rechtop in je stoel, houd je handen boven tafel en gebruik ze om je betoog kracht bij te zetten.
 • Maak oogcontact met je gesprekspartners, richt je tot alle leden van de sollicitatiecommissie
 • Stel vragen! Wat wil jij weten over de functie, de organisatie of hun manier van werken?
 • Geef voorbeelden als antwoord op de vragen, gebruik hiervoor de STARR-methode
 • Wees altijd positief over je (voorgenomen) reden van vertrek en over je werkgever

Na het gesprek

 • Bedank je gesprekspartner(s) na afloop van het gesprek voor de genomen tijd en moeite. Als je vertrouwt op een positieve afloop van een sollicitatiegesprek en dit ook uitstraalt, dan heb je zeker een streepje voor op andere kandidaten.
 • Let erop dat het gesprek pas eindigt als je ‘uit beeld’ bent, ook op de parkeerplaats kunnen ze je nog in het vizier hebben. Wees daar alert op.
 • Heeft je gesprekspartner toegezegd binnen een week te reageren, maar blijft een bericht uit? Neem zelf telefonisch contact op en vraag naar de stand van zaken.
 • Ben je afgewezen? Vraag feedback op het gesprek.

Het allerbelangrijkste in een sollicitatiegesprek is jezelf zijn en jezelf laten zien. Zodat je potentiële werkgever een zo’n objectief mogelijk beeld kan vormen over wie jij bent als sollicitant, als mogelijke werknemer en collega. Succes!!

 

Kun je hulp gebruiken bij het voorbereiden van je sollicitatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Hoe ga je om met een afwijzing op je sollicitatie?

Hoe ga je om met een afwijzing op je sollicitatie?

Hoe ga je om met een afwijzing op je sollicitatie? "Ik moet u helaas teleurstellen..". "Na zorgvuldig beraad..". "We vinden het erg jammer maar we moeten u mededelen...".   Je hebt er alles aan gedaan om een goede indruk te maken tijdens het sollicitatiegesprek...

Lees meer
6 tips om met succes een nieuwe baan te veroveren

6 tips om met succes een nieuwe baan te veroveren

6 tips om met succes een nieuwe baan te veroveren   Is het (hoog) tijd voor een volgende stap in je carrière?  Of je nu alvast om je heen wilt gaan kijken omdat je bang bent dat je je baan verliest, of dat je inmiddels al heel wat sollicitaties achter de rug...

Lees meer
Ontwikkeladvies – NL leert door

Ontwikkeladvies – NL leert door

Ontwikkeladvies - NL leert door Gratis loopbaanadvies voor iedereen: voor werkenden, niet- werkenden en voor ZZP-ers in alle sectoren en beroepen. Deze tijdelijke subsidieregeling, een initiatief van het ministerie van SZW, wordt aangeboden in het kader van NL leert...

Lees meer
De voordelen van e-coaching tijdens Covid-19

De voordelen van e-coaching tijdens Covid-19

De voordelen van e-coaching tijdens Covid-19   Sinds de komst van het Coronavirus ziet de wereld er opeens heel anders uit. Voor mensen in vitale beroepen en voor de mensen die thuis werken - en soms tegelijkertijd opeens leerkracht moeten zijn voor hun kinderen....

Lees meer
Elqui is verhuisd naar de De la Reijstraat in Arnhem

Elqui is verhuisd naar de De la Reijstraat in Arnhem

Elqui is verhuisd naar de De la Reijstraat in Arnhem   10,5 jaar Elqui 3 verschillende kantoren 23 jaar ervaring in arbeidsmarktgerelateerde functies 18 jaar collega’s 10,5 jaar samen ondernemen 807 loopbaantrajecten 192 trainingen 389 workshops   ... hebben ons...

Lees meer
Wat zijn jouw ‘Big Rocks’?

Wat zijn jouw ‘Big Rocks’?

Tijdens de vakantie ben je vaak beter in staat om afstand te nemen van je werk en alle dagelijkse beslommeringen. Het ideale moment om na te denken over je loopbaan. Ben je tevreden, of zijn er zaken die je anders zou willen doen? Door -soms letterlijk- buiten de...

Lees meer
Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt?

Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt?

Schrijf je dan in voor de ELQUI update met nieuws en tips over solliciterencarrièrenetwerken en talent!

Je bent ingeschreven, dank je wel!

Pin It on Pinterest

X