Een carrièreswitch maken,

hoe doe je dat?

 

Zit je al een tijd niet lekker in je vel en kun je maar niet de vinger erop leggen wat er precies aan de hand is?
Biedt je baan je te weinig uitdaging meer?
Merk je dat je werk je geen energie meer geeft?

Is de houdbaarheidsdatum in de relatie tussen jou en je werkgever al geruime tijd verstreken? Dan is het de hoogste tijd voor verandering: een carriereswitch!

 

 

Hoe pak je een carriereswitch het beste aan?

 

Stap 1: Ontdek wat het beste bij je past.

Als je terugdenkt aan je carrière, waar kijk je dan met plezier op terug? Wat waren de beste momenten? Dit geeft een indicatie over waar je talenten liggen, wat je goed kan.

Mocht je het zelf niet goed (meer) weten, vraag het dan aan anderen. Zij kunnen vaak heel goed aangeven wat je sterke punten zijn.

 

Stap 2: Onderzoek wat je drijfveren zijn.

Drijfveren zegt iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden. Wat brengt je in beweging? Met welk doel ga je dagelijks naar je werk? Wat wil je daarin bereiken? Kortom, waar doe je het voor?

 

Stap 3: Laat anderen weten dat je je aan het oriënteren bent.

Deel in je warme netwerk dat je aan het kijken bent naar een nieuwe baan en geef aan in welke richting (functie, sector, branche) je voorkeuren liggen. Vraag de ander of zij eventuele mogelijkheden (netwerkcontacten, vacatures) voor je in de gaten willen houden.

Maak afspraken met recruitmentbureaus die in jouw gewenste branche actief zijn. Zo laat je anderen met je mee zoeken en meedenken, dit levert vaak nuttige tips en adviezen op.

 

Stap 4: Ga netwerken.

Maak de wereld groter door contact te leggen met mensen die het werk doen waar jij in geïnteresseerd bent. Dit kan bijvoorbeeld via LinkedIn.

Vraag of je een keer een kop koffie mag komen drinken omdat je meer wilt weten over hun functie: ‘wat houdt de baan precies in, wat doen zij de hele dag, waar halen ze voldoening uit?’ zijn voorbeeldvragen die je kunt stellen om een beter beeld te krijgen van de gewenste functie.

Lees naast deze gesprekken zoveel mogelijk vacatureteksten en functieprofielen en ga na welke onderdelen van een functie je aanspreken. Zo kom je stap voor stap te weten wat je belangrijk vindt in een nieuwe baan.

 

Stap 5: Pas je LinkedIn profiel aan.

Als je steeds beter weet wat je wilt en wat je volgende stap zou kunnen zijn, gebruik dan de woorden die passen bij je toekomstige werkveld in je LinkedIn profiel. Hoe beter je online profilering aansluit bij je gewenste volgende stap, hoe beter. Deze woorden vind je in de vacatureteksten van je gedroomde functie.

Door zoveel mogelijk van deze vaktermen toe te voegen aan je LinkedIn profiel zorg je ervoor dat je beter gevonden wordt door recruiters die zoeken naar kandidaten voor de desbetreffende functie.

 

Stap 6: Volg trainingen en cursussen.

Een carrièreswitch maak je niet zomaar. In vacatureteksten kun je lezen wat je nodig hebt om de volgende stap te kunnen maken. Maar ook recruiters en toekomstige werkgevers kunnen je dit vertellen.

Vraag aan hen wat je nog nodig hebt om in aanmerking te komen voor de functie die jij voor ogen hebt.

 

Stap 7: Kom in actie!

Natuurlijk, je vaste baan opzeggen doe je niet zomaar. Daarvoor wil je eerst een zorgvuldige afweging maken en heb je een goed alternatief nodig. Zolang je nog geen zicht hebt op een andere functie, zorg er dan voor dat je beweegt; zet stappen die bijdragen aan het doel dat je voor ogen hebt.

De genoemde stappen helpen je daarbij. Ook zal je ervaren dat je er veel energie en inspiratie van krijgt.

Elke stap is er 1 en brengt je dichterbij je uiteindelijke einddoel. Het alternatief is blijf zitten waar je zit en wachten tot er vanzelf een verandering op zal treden.

Zeg het maar, wat wil jij?

 

 

Droom jij ook van een carrièreswitch? Wij kunnen je daarbij helpen! Met een Carriere APK van Elqui kom je in actie en maak jij de carriereswitch die je voor ogen hebt.

Vraag snel een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan met Ellen of Estra via ons contactformulier.

6 tips om met succes een nieuwe baan te veroveren

6 tips om met succes een nieuwe baan te veroveren

6 tips om met succes een nieuwe baan te veroveren   Is het (hoog) tijd voor een volgende stap in je carrière?  Of je nu alvast om je heen wilt gaan kijken omdat je bang bent dat je je baan verliest, of dat je inmiddels al heel wat sollicitaties achter de rug...

Ontwikkeladvies – NL leert door

Ontwikkeladvies – NL leert door

Ontwikkeladvies - NL leert door Gratis loopbaanadvies voor iedereen: voor werkenden, niet- werkenden en voor ZZP-ers in alle sectoren en beroepen. Deze tijdelijke subsidieregeling, een initiatief van het ministerie van SZW, wordt aangeboden in het kader van NL leert...

De voordelen van e-coaching tijdens Covid-19

De voordelen van e-coaching tijdens Covid-19

De voordelen van e-coaching tijdens Covid-19   Sinds de komst van het Coronavirus ziet de wereld er opeens heel anders uit. Voor mensen in vitale beroepen en voor de mensen die thuis werken - en soms tegelijkertijd opeens leerkracht moeten zijn voor hun kinderen....

Elqui is verhuisd naar de De la Reijstraat in Arnhem

Elqui is verhuisd naar de De la Reijstraat in Arnhem

Elqui is verhuisd naar de De la Reijstraat in Arnhem   10,5 jaar Elqui 3 verschillende kantoren 23 jaar ervaring in arbeidsmarktgerelateerde functies 18 jaar collega’s 10,5 jaar samen ondernemen 807 loopbaantrajecten 192 trainingen 389 workshops   ... hebben ons...

Op zoek naar loopbaanadvies? Check onze Zomer Carriere-APK!

Op zoek naar loopbaanadvies? Check onze Zomer Carriere-APK!

  Ben jij op zoek naar loopbaanadvies?     Check dan onze Zomer Carrière-APK!   Loop je al een tijdje rond met het idee dat je iets anders wilt dan je huidige baan? Of is je baan op dit moment nog wel oké maar wil je verder kijken? Weten welke stappen...

Wat zijn jouw ‘Big Rocks’?

Wat zijn jouw ‘Big Rocks’?

Tijdens de vakantie ben je vaak beter in staat om afstand te nemen van je werk en alle dagelijkse beslommeringen. Het ideale moment om na te denken over je loopbaan. Ben je tevreden, of zijn er zaken die je anders zou willen doen? Door -soms letterlijk- buiten de...

Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt?

Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt?

Schrijf je dan in voor de ELQUI update met nieuws en tips over solliciterencarrièrenetwerken en talent!

Je bent ingeschreven, dank je wel!

Pin It on Pinterest

X