Zo’n 5 jaar geleden had je nog genoeg aan een CV en bijbehorende brief als je ging solliciteren.

Tegenwoordig ziet de arbeidsmarkt er heel anders uit: veruit de meeste recruiters kijken niet meer alleen naar je CV, maar ook googelen ze je naam even om te kijken hoe je je profileert op internet. Jouw online profielen op Facebook en LinkedIn zijn dus ook van belang. Daarbij wordt LinkedIn door recruiters het meest ingezet.

Mensen zijn massaal actief op online sociale netwerken; meer dan 70% van de Nederlanders heeft een profiel op een van de vele sociale netwerken, zoals Facebook en LinkedIn. Voor de meeste recruiters is een (goed) LinkedInprofiel een vereiste.

Het verbaast ons dan ook als iemand die zich op de arbeidsmarkt begeeft nog niet te vinden is op LinkedIn. Wat we vaak horen is dat het toch een soort van koudwatervrees is dat ‘men’ dan zoveel van je te weten komt.

 

Online gevonden worden

Toch is het aan te raden dat je online gevonden wordt en dat je curriculum vitae overeenkomt met de informatie die over jou op internet te vinden is.

Alleen op deze manier bouw je aan een sterk merk. Als je hier nog niet aan begonnen bent, dan is het belangrijk hier snel mee te starten, aangezien het tijd kost je op de juiste manier te profileren op internet.

LinkedIn

Niet alleen het opstellen van een LinkedIn profiel kost tijd, het is ook belangrijk om het bij te houden.
Het grote voordeel van een online profiel is dat je er meer informatie in kwijt kan dan in een CV. Een online profiel bevat aanvullende en actuele informatie zoals een foto (waarop je gezicht goed zichtbaar is!) en het geeft inzicht in je netwerk, interesses en aanbevelingen.

Daarnaast biedt LinkedIn je de mogelijkheid om je te profileren als expert op je vakgebied door blogartikelen toe te voegen aan je profiel, of video’s of powerpointpresentaties te plaatsen. Hiermee geef je duidelijk weer wie je bent en waar je voor staat. En, nog belangrijker, welke toegevoegde waarde je kunt bieden aan een organisatie!

In een tijd waarin het vergaren van achtergrondinformatie van een persoon steeds makkelijker wordt is het belangrijk om je bewust te zijn van je reputatie op internet als je solliciteert.

Hoe zorg je nu voor een goede online profilering op LinkedIn? Onderstaand een aantal tips:

1. Wat is jouw doel?

Het is belangrijk om de ander te laten weten wie je bent en waar je voor staat. Waar ligt je specialisme en waar ben je naar op zoek? Dit laatste hangt er natuurlijk vanaf in hoeverre je wereldkundig wilt maken dat je op zoek bent naar een nieuwe baan.

In de summary vertel je kort en bondig wat je doet en eventueel welke resultaten je daarmee hebt behaald. Houd dit ook bij, over een paar maanden kan dit alweer verouderd zijn. Bij ‘specialties’ geef je in kernwoorden weer waar je expertise ligt.

 

2. Zorg dat je profiel volledig is ingevuld

Geef een toelichting op je huidige en voorgaande banen en zorg dat het duidelijk is welke opleidingen je hebt gevolgd. Aan de rechterkant van je profiel zie je bij ‘profile completeness’ in hoeverre je profiel is ingevuld.

 

3. Sluit je aan bij interessante groepen

Laat zien waar je interesses liggen en welke discussies je volgt. Door vragen te stellen aan andere professionals uit je vakgebied en te reageren op discussies laat je zien dat je geïnteresseerd bent in wat er speelt.

Vergeet niet om mensen te bedanken als zij reageren op een door jou geïnitieerde discussie.

 

4. Zorg voor waardevolle recommendations

Vraag aan een voormalig leidinggevende of een zakenpartner om aan te geven hoe ze de samenwerking met jou hebben ervaren.

Deze recommendations zeggen meer over jou als professional dan de mening van een kennis of collega. Een fraaie recommendation, bij voorkeur ‘verdiend’ door een recente samenwerking, is absoluut een mooie aanvulling op je profiel.

 

5. Status updates

Je vindt de status update op de homepage. Deze is bedoeld om gedachten, ideeën, artikelen of activiteiten te delen met mensen uit je netwerk.

De update is beperkt tot 600 tekens en je kunt een websitelink invoegen. Een status update wordt vaak onderschat en relatief weinig ingezet, maar is een heel goed middel om jezelf te profileren.

Een LinkedIn profiel is een dynamisch profiel; zorg ervoor dat je het bijhoudt en aanvult. Daarin kun jij, in je online profilering, het verschil maken.

Kijk voor een voorbeeld eens op http://www.linkedin.com/in/estrahensen of http://www.linkedin.com/in/ellenhobers

StrengthsFinder: vind je kracht, focus op talent

StrengthsFinder: vind je kracht, focus op talent

StrengthsFinder: vind je kracht, focus op talent!    “Iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in een boom te klimmen zal hij zijn hele leven geloven dat hij stom is”. Een gevleugelde uitspraak van Albert Einstein. En nog steeds...

6 tips om met succes een nieuwe baan te veroveren

6 tips om met succes een nieuwe baan te veroveren

6 tips om met succes een nieuwe baan te veroveren   Is het (hoog) tijd voor een volgende stap in je carrière?  Of je nu alvast om je heen wilt gaan kijken omdat je bang bent dat je je baan verliest, of dat je inmiddels al heel wat sollicitaties achter de rug...

Ontwikkeladvies – NL leert door

Ontwikkeladvies – NL leert door

Ontwikkeladvies - NL leert door Gratis loopbaanadvies voor iedereen: voor werkenden, niet- werkenden en voor ZZP-ers in alle sectoren en beroepen. Deze tijdelijke subsidieregeling, een initiatief van het ministerie van SZW, wordt aangeboden in het kader van NL leert...

De voordelen van e-coaching tijdens Covid-19

De voordelen van e-coaching tijdens Covid-19

De voordelen van e-coaching tijdens Covid-19   Sinds de komst van het Coronavirus ziet de wereld er opeens heel anders uit. Voor mensen in vitale beroepen en voor de mensen die thuis werken - en soms tegelijkertijd opeens leerkracht moeten zijn voor hun kinderen....

Elqui is verhuisd naar de De la Reijstraat in Arnhem

Elqui is verhuisd naar de De la Reijstraat in Arnhem

Elqui is verhuisd naar de De la Reijstraat in Arnhem   10,5 jaar Elqui 3 verschillende kantoren 23 jaar ervaring in arbeidsmarktgerelateerde functies 18 jaar collega’s 10,5 jaar samen ondernemen 807 loopbaantrajecten 192 trainingen 389 workshops   ... hebben ons...

Op zoek naar loopbaanadvies? Check onze Zomer Carriere-APK!

Op zoek naar loopbaanadvies? Check onze Zomer Carriere-APK!

  Ben jij op zoek naar loopbaanadvies?     Check dan onze Zomer Carrière-APK!   Loop je al een tijdje rond met het idee dat je iets anders wilt dan je huidige baan? Of is je baan op dit moment nog wel oké maar wil je verder kijken? Weten welke stappen...

Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt?

Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt?

Schrijf je dan in voor de ELQUI update met nieuws en tips over solliciterencarrièrenetwerken en talent!

Je bent ingeschreven, dank je wel!

Pin It on Pinterest

X