Een blik op de toekomst: wat zijn de belangrijkste trends op de arbeidsmarkt?


Het jaar is van start gegaan met goede vooruitzichten; de economie trekt verder aan, er zijn meer banen, mensen gaan weer aan de slag met hun carrière en durven makkelijker een carrièreswitch te maken.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt waar je rekening mee kunt houden?


We hebben een aantal trends voor je op een rij gezet:

  • Niet actieve kandidaten worden steeds vaker gezocht. Door een groter wordende mismatch tussen vraag en aanbod zullen recruiters steeds meer hun speren richten op kandidaten die niet actief beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt.

 

  • Werven via social media neemt verder toe. Hoewel LinkedIn de onbetwiste nummer 1 blijft als het gaat om het werven van nieuwe werknemers, zijn visuele netwerken zijn steeds meer in opkomst. Werkgevers laten steeds meer via beeldkanalen als Snapchat en Instagram zien wie ze zijn en waar ze voor staan. Door middel van employer branding wordt er gewerkt aan een sterk werkgeversmerk waarin goed werkgeverschap, transparantie en visie hoog scoren.

 

  • Games en apps tijdens de sollicitatieprocedure worden meer ingezet. Zo kunnen werkgevers meer informatie verzamelen over de sterke en zwakke kanten van de sollicitant, zonder dat de kandidaat zich er bewust van is.

 

  • Videosolliciteren. Steeds vaker vinden sollicitaties virtueel of online plaats. De recruiter of HR adviseur krijgt meteen een goed beeld van de kandidaat: wat is de uitstraling, manier van communiceren, presentatie, vakkennis van de sollicitant?

 

  • Flexibel werken groeit en is onomkeerbaar. Sinds 2003 zijn er 1,1 miljoen flexwerkers bijgekomen. Er zullen steeds meer passende constructies komen voor freelancers, zoals hypotheekvormen en aanpassingen in het sociale zekerheidsstelsel.

 

  • Een leven lang werken en leren. Omdat één baan bij één werkgever niet meer de regel is zijn medewerkers meer en meer zelf verantwoordelijk voor hun persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling.

 

  • Werk zal meer gecombineerd worden met zorgtaken. We worden hier effectiever in en zetten ons sociale netwerk hierbij actief in.

 

  • Werk zal een dominantere rol spelen in ons leven. Steeds meer Nederlanders werken en doen dit ook nog eens langer dan voorheen. Voor mensen die niet in staat zijn een carrière op te bouwen, wordt dit een pijnlijker aspect.

 

  • Digitalisering en robotisering neemt verder toe. Volgens een recent OESO rapport wordt 35 tot 60% van de banen in de toekomst bedreigd door gehele of gedeeltelijke automatisering.

 

  • Niet een vaste baan maar het sociale netwerk vormt de nieuwe zekerheid. Organisaties zullen steeds afhankelijker worden van hun sociale netwerk om nieuwe medewerkers aan te trekken. Tegelijkertijd maken werkzoekenden nog actiever gebruik van hun netwerk om een nieuwe baan of project te vinden.

 

Wil je graag een persoonlijk advies? Vraag dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan met Ellen of Estra. Wij helpen je graag verder!

6 tips om met succes een nieuwe baan te veroveren

6 tips om met succes een nieuwe baan te veroveren

6 tips om met succes een nieuwe baan te veroveren   Is het (hoog) tijd voor een volgende stap in je carrière?  Of je nu alvast om je heen wilt gaan kijken omdat je bang bent dat je je baan verliest, of dat je inmiddels al heel wat sollicitaties achter de rug...

Ontwikkeladvies – NL leert door

Ontwikkeladvies – NL leert door

Ontwikkeladvies - NL leert door Gratis loopbaanadvies voor iedereen: voor werkenden, niet- werkenden en voor ZZP-ers in alle sectoren en beroepen. Deze tijdelijke subsidieregeling, een initiatief van het ministerie van SZW, wordt aangeboden in het kader van NL leert...

De voordelen van e-coaching tijdens Covid-19

De voordelen van e-coaching tijdens Covid-19

De voordelen van e-coaching tijdens Covid-19   Sinds de komst van het Coronavirus ziet de wereld er opeens heel anders uit. Voor mensen in vitale beroepen en voor de mensen die thuis werken - en soms tegelijkertijd opeens leerkracht moeten zijn voor hun kinderen....

Elqui is verhuisd naar de De la Reijstraat in Arnhem

Elqui is verhuisd naar de De la Reijstraat in Arnhem

Elqui is verhuisd naar de De la Reijstraat in Arnhem   10,5 jaar Elqui 3 verschillende kantoren 23 jaar ervaring in arbeidsmarktgerelateerde functies 18 jaar collega’s 10,5 jaar samen ondernemen 807 loopbaantrajecten 192 trainingen 389 workshops   ... hebben ons...

Op zoek naar loopbaanadvies? Check onze Zomer Carriere-APK!

Op zoek naar loopbaanadvies? Check onze Zomer Carriere-APK!

  Ben jij op zoek naar loopbaanadvies?     Check dan onze Zomer Carrière-APK!   Loop je al een tijdje rond met het idee dat je iets anders wilt dan je huidige baan? Of is je baan op dit moment nog wel oké maar wil je verder kijken? Weten welke stappen...

Wat zijn jouw ‘Big Rocks’?

Wat zijn jouw ‘Big Rocks’?

Tijdens de vakantie ben je vaak beter in staat om afstand te nemen van je werk en alle dagelijkse beslommeringen. Het ideale moment om na te denken over je loopbaan. Ben je tevreden, of zijn er zaken die je anders zou willen doen? Door -soms letterlijk- buiten de...

Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt?

Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt?

Schrijf je dan in voor de ELQUI update met nieuws en tips over solliciterencarrièrenetwerken en talent!

Je bent ingeschreven, dank je wel!

Pin It on Pinterest

X