Het zit er echt aan te komen, die nieuwe baan.

 

Je bent in de laatste fase van het sollicitatieproces bij een nieuwe werkgever, er hoeven nog maar een paar kleine hindernissen genomen worden.

En dan is het tijd om afscheid te nemen. Je kijkt er naar uit, je kunt je baan ein-de-lijk- opzeggen.

 

Het kan ook zo gaan: je zit al een hele tijd niet goed in je vel op je werk. Je slaapt er slecht van, loopt ook in het weekend veel te piekeren en ziet er op zondagavond enorm tegen op om weer te beginnen.

 

Je hebt links en rechts wel eens gesolliciteerd maar ook daar heb je de energie niet meer voor.

Op een dag meld je je ziek, je kúnt niet meer.

 

Als je leidinggevende na een tijd voorstelt om met elkaar in gesprek te gaan om, in goed overleg, het dienstverband te beëindigen, dan zie je dit als de enige mogelijkheid.

Teruggaan is het laatste wat je wilt…

 

 

Afscheid van je werkgever en van je collega’s

 

In beide gevallen komt op een gegeven moment de vraag naar voren: hoe neem je goed afscheid van je werkgever en van je collega’s?

 

Loop je stilletjes weg, of ga je ze eindelijk eens de waarheid zeggen? Voor beide opties is wel iets te zeggen, maar toch: doe dit niet.

 

Exitgesprek

 

De meeste werkgevers bieden een een exitgesprek aan. Maak daar gebruik van. Neem de tijd om dit goed voor te bereiden en geef tijdens het gesprek aan waar je positief op terugkijkt en wat je als negatief hebt ervaren.

Voer een constructief, zakelijk gesprek.

 

Ook al ben je erg blij dat je er nooit meer terug hoeft te komen, je weet nooit in welke hoedanigheid je je collega’s weer tegen het lijf loopt.

De wereld, Nederland en zeker de regio waarin je werkt is tenslotte maar klein.

 

Bij het afscheid nemen van je oude werkplek is het zaak om te balanceren tussen eerlijk en verstandig.

Wees constructief in het uiten van kritiek, maar geef ook complimenten. Je hebt tenslotte een belangrijke periode voor deze werkgever gewerkt en daar horen hoogte- en dieptepunten bij.

Ook al overheerst het gevoel van opluchting, wees nuchter en denk bij het afscheid nemen ook terug aan de betere tijden.

 

Doe mee aan het ritueel van afscheid nemen van je directe collega’s; geef ze de kans om te zeggen wat je voor ze hebt betekend.

De woorden die ze zullen gebruiken in hun afscheidswoord zijn weloverwogen gekozen en dat levert vaak waardevolle inzichten op :) .

 

Als je niet zit te wachten op een receptie of uitgebreide borrel kan samen koffie drinken met een traktatie ook prima zijn.

 

 Overige tips: 

  • Vraag altijd om een getuigschrift
  • Vraag je leidinggevende of je zelf een brief mag opstellen om je zakelijke relaties in te lichten over je vertrek. Dit maakt een betere indruk dan wanneer je leidinggevende dit doet.
  • Zorg dat je een goede overdracht hebt naar je collega’s
  • Zorg ervoor dat je mailbox leeg is op de dag van je vertrek en nieuwe mail naar je opvolger wordt doorgestuurd
  • Mocht er geen initiatief zijn genomen om een borrel of iets dergelijks te drinken, regel het dan zelf. Je kunt bijvoorbeeld kleine gebakjes of bonbons uitdelen op de dag van vertrek. Houd in dit geval de eer aan jezelf.
  • Laat na een paar maanden weten hoe het met je gaat. Er zal vast en zeker nog regelmatig over je gesproken en aan je gedacht worden, dus neem het initiatief om ze op de hoogte te houden.

 

Ontwikkeladvies – NL leert door

Ontwikkeladvies – NL leert door

Ontwikkeladvies - NL leert door Gratis loopbaanadvies voor iedereen: voor werkenden, niet- werkenden en voor ZZP-ers in alle sectoren en beroepen. Deze tijdelijke subsidieregeling, een initiatief van het ministerie van SZW, wordt aangeboden in het kader van NL leert...

Lees meer
De voordelen van e-coaching tijdens Covid-19

De voordelen van e-coaching tijdens Covid-19

De voordelen van e-coaching tijdens Covid-19   Sinds de komst van het Coronavirus ziet de wereld er opeens heel anders uit. Voor mensen in vitale beroepen en voor de mensen die thuis werken - en soms tegelijkertijd opeens leerkracht moeten zijn voor hun kinderen....

Lees meer
Elqui is verhuisd naar de De la Reijstraat in Arnhem

Elqui is verhuisd naar de De la Reijstraat in Arnhem

Elqui is verhuisd naar de De la Reijstraat in Arnhem   10,5 jaar Elqui 3 verschillende kantoren 23 jaar ervaring in arbeidsmarktgerelateerde functies 18 jaar collega’s 10,5 jaar samen ondernemen 807 loopbaantrajecten 192 trainingen 389 workshops   ... hebben ons...

Lees meer
Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt?

Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt?

Schrijf je dan in voor de ELQUI update met nieuws en tips over solliciterencarrièrenetwerken en talent!

Je bent ingeschreven, dank je wel!

Pin It on Pinterest

X