reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

AFSCHEID NEMEN VAN JE WERKGEVER: HOE LEID JE DIT IN GOEDE BANEN?

afscheid nemen van je werkgever

Het zit er echt aan te komen, die nieuwe baan.

Je bent in de laatste fase van het sollicitatieproces bij een nieuwe werkgever, er hoeven nog maar een paar kleine hindernissen genomen worden.En dan is het tijd om afscheid te nemen. Je kijkt er naar uit, je kunt je baan ein-de-lijk- opzeggen.

Het kan ook zo gaan: je zit al een hele tijd niet goed in je vel op je werk. Je slaapt er slecht van, loopt ook in het weekend veel te piekeren en ziet er op zondagavond enorm tegen op om weer te beginnen. Je hebt links en rechts wel eens gesolliciteerd maar ook daar heb je de energie niet meer voor. Op een dag meld je je ziek, je kúnt niet meer.

Als je leidinggevende na een tijd voorstelt om met elkaar in gesprek te gaan om, in goed overleg, het dienstverband te beëindigen, dan zie je dit als de enige mogelijkheid. Teruggaan is het laatste wat je wilt…

Afscheid van je werkgever en van je collega’s

In beide gevallen komt op een gegeven moment de vraag naar voren: hoe neem je goed afscheid van je werkgever en van je collega’s?

Loop je stilletjes weg, of ga je ze eindelijk eens de waarheid zeggen? Voor beide opties is wel iets te zeggen, maar toch: doe dit niet.

Exitgesprek

De meeste werkgevers bieden een een exitgesprek aan. Maak daar gebruik van. Neem de tijd om dit goed voor te bereiden en geef tijdens het gesprek aan waar je positief op terugkijkt en wat je als negatief hebt ervaren.

Voer een constructief, zakelijk gesprek.

Ook al ben je erg blij dat je er nooit meer terug hoeft te komen, je weet nooit in welke hoedanigheid je je collega’s weer tegen het lijf loopt.

De wereld, Nederland en zeker de regio waarin je werkt is tenslotte maar klein.

Bij het afscheid nemen van je oude werkplek is het zaak om te balanceren tussen eerlijk en verstandig

Wees constructief in het uiten van kritiek, maar geef ook complimenten. Je hebt tenslotte een belangrijke periode voor deze werkgever gewerkt en daar horen hoogte- en dieptepunten bij.

Ook al overheerst het gevoel van opluchting, wees nuchter en denk bij het afscheid nemen ook terug aan de betere tijden.

Doe mee aan het ritueel van afscheid nemen van je directe collega’s; geef ze de kans om te zeggen wat je voor ze hebt betekend.

De woorden die ze zullen gebruiken in hun afscheidswoord zijn weloverwogen gekozen en dat levert vaak waardevolle inzichten op.

Als je niet zit te wachten op een receptie of uitgebreide borrel kan samen koffie drinken met een traktatie ook prima zijn.

Overige tips:

  • Vraag altijd om een getuigschrift
  • Vraag je leidinggevende of je zelf een brief mag opstellen om je zakelijke relaties in te lichten over je vertrek. Dit maakt een betere indruk dan wanneer je leidinggevende dit doet
  • Zorg dat je een goede overdracht hebt naar je collega’s
  • Zorg ervoor dat je mailbox leeg is op de dag van je vertrek en nieuwe mail naar je opvolger wordt doorgestuurd
  • Mocht er geen initiatief zijn genomen om een borrel of iets dergelijks te drinken, regel het dan zelf. Je kunt bijvoorbeeld kleine gebakjes of bonbons uitdelen op de dag van vertrek. Houd in dit geval de eer aan jezelf
  • Laat na een paar maanden weten hoe het met je gaat. Er zal vast en zeker nog regelmatig over je gesproken en aan je gedacht worden, dus neem het initiatief om ze op de hoogte te houden
Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING