reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

HET SOLLICITATIEGESPREK: EEN OVERTUIGENDE EERSTE ÉN LAATSTE INDRUK

HET SOLLICITATIEGESPREK: EEN OVERTUIGENDE EERSTE ÉN LAATSTE INDRUK

Je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Een belangrijke stap in het sollicitatieproces.

Grote kans dat er veel kandidaten in de race waren, dus uitgenodigd worden voor een interview is vaak al een hele prestatie.

Maar dan ben je er nog (lang) niet. Nu komt het er op aan dat je laat zien wie je bent en wat je kan. Kortom, wat is jouw toegevoegde waarde voor de organisatie?

Hoe maak je een goede indruk tijdens het eerste sollicitatiegesprek?

Een aantal belangrijke tips:

1. Een goede voorbereiding op het interview en je sollicitatiegesprek is het halve werk

Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Het geeft je zelfvertrouwen en dat straal je uit tijdens het sollicitatiegesprek. Weet waar je sterke punten en valkuilen liggen, zorg dat je korte en krachtige voorbeelden kunt noemen van successen, weet wat je wilt en waar je naartoe wilt. Wat zijn je ambities?

Informeer jezelf goed. Op internet is vaak veel informatie te vinden over de organisatie. Lees het door en noteer de vragen die bij je opkomen in een boekje of op een schrijfblok. Zo kan je tijdens het sollicitatiegesprek gemakkelijk ergens op inhaken, of aan het eind van het gesprek nog een blik werpen op je vragen om te kijken of je alles weet wat je had willen weten.

Zorg ook dat je de gegevens van je gesprekspartners paraat hebt. Wat zijn hun namen en functies? Vergeet niet de LinkedIn profielen van je gesprekspartners van te voren te bekijken.
Bedenk welke vragen je zou kunnen verwachten tijdens het interview, maar ook wat je zelf graag zou willen weten over de organisatie, de functie, het team; toon interesse in de organisatie. Heb je een sollicitatiegesprek met meerdere mensen, lees dan ook deze blog: Hoe bereid je een sollicitatiegesprek met een selectiecommissie voor?

2. Wat trek je aan voor een sollicitatiegesprek?

Natuurlijk kleed je je netjes en representatief voor een sollicitatiegesprek. De uitkomst van een sollicitatiegesprek is meestal al duidelijk in de eerste paar minuten en recruiters zijn ook maar mensen. Je voorkomen en kledingkeuze spelen een belangrijke rol als ze bepalen wat ze in die eerste seconden van je vinden. Daarna zijn selecteurs (vaak onbewust) op zoek naar eigenschappen of aanwijzingen die hun eerste oordeel bevestigen.

Door middel van kleding kan je die eerste indruk beïnvloeden: een vrouw die solliciteert naar een management functie bij een bank doet er bijvoorbeeld goed aan geen pastelkleurige jurk van zacht materiaal aan te trekken, maar eerder een pak met een mooie blouse. Verzorgd en zakelijk. Liever overdressed dan underdressed.

3. Kom op tijd!

Een open deur, maar o zo belangrijk, wil je niet gelijk een punt achterstaan. Informeer je over de filegevoeligheid van het traject dat je moet rijden en plan extra reistijd in, zodat je niet onaangenaam verrast wordt door een onverwachte file.

Beter ‘in alle rust’ een frisse neus halen in de omgeving, of wat langer in de auto je laatste voorbereiding doen, dan te laat en gehaast verschijnen op het sollicitatiegesprek. Geloof ons, je gaat heel anders het interview in als je de tijd hebt om een paar keer diep adem te halen voordat je naar binnen stapt.

Te laat komen is funest voor een goede eerste indruk, maar je een half uur voor aanvang bij de receptie melden is ook niet aan te raden, dat kan tevens irritatie wekken bij je gesprekspartner. Tussen de 5 en 10 minuten is optimaal.

Neem een actieve rol aan tijdens het interview door zelf ook vragen te stellen

Als je je goed hebt voorbereid en voor jezelf van te voren een aantal vragen hebt geformuleerd, is het gemakkelijker om een actieve rol te pakken tijdens het gesprek. Het brengt gelijkwaardigheid en verdieping in het gesprek. Bovendien wil je ook graag weten of het bedrijf wel bij jou past.

Vraag naar de stijl van leidinggeven, de toekomstvisie, wat zij belangrijk vinden… stel wel vragen waar je ook echt graag het antwoord op wilt weten. Ervaren selecteurs prikken snel door gespeelde interesse heen.

4. Let op je non-verbale communicatie tijdens het sollicitatiegesprek

Kandidaten die rechtop lopen/zitten, een stevige hand geven en geregeld oogcontact maken worden over het algemeen als sterk en competent gezien.

Onderzoeken die de lichaamstaal van kandidaten die aangenomen zijn vergelijken met afgewezen kandidaten, laten zien dat succesvolle kandidaten vaker lachen, meer gevoel laten zien op hun gezicht, regelmatig knikken en minder vaak fronsen.

5. Focus op je talenten en koppel deze aan jouw toegevoegde waarde voor de functie en organisatie

Als je weet waar je goed in bent, kan je beter verwoorden welke toegevoegde waarde jij hebt voor de organisatie. Inventariseer tijdens het sollicitatiegesprek bij voorkeur eerst wat belangrijk is voor de functie en de organisatie, dan kun je de nadruk leggen op jouw sterke punten die van waarde zijn voor de organisatie.

Het komt het sterkst over als je hier concrete voorbeelden bij kan noemen en niet vervalt in de zgn. ‘containerbegrippen’ als ik ben heel creatief, resultaatgericht en een teamplayer.

Waar blijkt dat uit? En wat voeg jij toe met jouw unieke talenten? Welke ‘oplossing’ bied je de organisatie?

6. Sluit het sollicitatiegesprek goed af

Grote kans dat je opgelucht bent dat het gesprek bijna ten einde is. Toch is het belangrijk tot de laatste seconde van het gesprek betrokken en alert te blijven, oogcontact te houden en een stevige handdruk te geven.

Hoe je naar binnen en naar buiten wandelt kan letterlijk je toekomst bepalen.

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek en kan je wel wat hulp gebruiken bij de voorbereiding? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING